Vulkanen
ontstaan vulkanen
Er zijn 3 verschillende manieren waardoor vulkanen ontstaan:
1. Uit elkaar bewegende platen
De aardkorst bestaat uit verschillende platen die bewegen. Als die zich uit elkaar bewegen ontstaat er een breuk. Die spleet in het aardoppervlak maakt het mogelijk dat de magma kan ontsnappen uit de aardmantel, dat is de zone tussen de aardkorst en de kern. Als de magma omhoog komt om de breuk te vullen ontstaan er soms vulkanen. Dit zijn vaak rustige uitbarstingen.

2. Naar elkaar toe bewegende platen
Als de platen naar elkaar toe gaan dan duwt de ene plaat de andere naar beneden in de laag gesmolten gesteente er onder. Dan ontstaat er magma, omdat de plaat die naar beneden wordt gedrukt smelt. De magma stijgt op en barst uit als een vulkaan. Omdat de magma eerst door de aardkorst heen moet breken voordat het naar buiten kan stromen zijn dit vaak hevige uitbarstingen.

3. Hotspots
Een andere manier van het ontastaan van een vulkaan gebeurt op een hotspot. Dat is een gebied waar de aardkorst erg dun is, en het zijn plaatsen in de mantel waar het zo heet is dat het gesteente smelt tot magma. In de diepzee ontstaan daardoor de vulkanen. Na verloop van de tijd kunnen die zo hoog worden dat ze als vulkanische eilanden boven water uitsteken.
